Stockfotografie

Stock betekent letterlijk voorraad. Een fotostockbureau is een bureau dat een grote hoeveelheid foto's op voorraad heeft, die klaar zijn om verkocht te worden aan bjvoorbeeld websitemakers of tijdschriften. Vaak is het voor een eindgebruiker voordeliger om een stockfoto te kopen dan om een complete fotoshoot te organiseren om foto's te verkrijgen. Een stockfoto is dus een foto die uit een voorraad komt.

De foto's die beschikbaar zijn bij een stockbureau worden gemaakt door professionele fotografen of getalenteerde amateurs. Bij een aantal bureaus kan je naast foto's ook illustraties en vector afbeeldingen kopen. Allerlei onderwerpen zijn welkom, maar het ene onderwerp verkoopt beter dan het andere. Foto's met een of meerdere personen als onderwerp zijn zeer gewild.

De foto's kunnen voor diverse doeleinden gebruikt worden, afhankelijk van de licentie die eraan gekoppeld is. Indien een foto voor commerciele doeleinden wordt gebruikt, moet er bijvoorbeeld een licentie zijn afgegeven voor zichtbare en herkenbare gebouwen en merken. Voor op beeld herkenbare mensen is een model release contract  (voorbeeld) nodig. Als een foto alleen redactioneel wordt gebruikt dan is een licentie niet altijd nodig.

Er zijn een aantal stockbureaus online te vinden, de een bekender en groter dan de ander. Ook de toelatingseisen verschillen per stockfotobureau. Shutterstock, Dreamstime, 123rf en iStockfoto zijn de grote spelers op dit gebied. Tevens zijn zij ook streng in het toelaten van foto's en fotografen. Verder is Fotolia een groot bureau, maar met een iets soepeler beleid wat betreft het toelaten van foto's en fotografen.

Overweeg je om zelf foto's online te gaan verkopen, kijk dan eens rond op de sites van verschillende stockfotobureaus. Bekijk daar foto's van andere fotografen en heel belangrijk, lees de voorwaarden waaraan je foto's moeten voldoen!
geschreven door: Monica Click

lees ook: Geld verdienen met stockfoto's