Geld verdienen met stockfoto's

Foto's maken doen we tegenwoordig bijna allemaal en daar zitten foto's tussen waar bedrijven misschien wel voor willen betalen. Heb jij ook een stapel foto's op je harde schijf waar je verder niets mee doet, overweeg dan eens om ze te uploaden bij een stockfotobureau. 

Allereerst is het verstandig om eens de sites van een aantal stockbureaus te bezoeken, bijvoorbeeld Fotolia. Op de site kan je je gratis inschrijven en kan je lezen aan welke eisen een foto moet voldoen voordat je hem mag uploaden. Bij Fotolia moet een foto bijvoorbeeld een minimale afmeting hebben van 2400x1600 pixels en zijn opgeslagen in JPEG, met een maximale grootte van 30MB. 

Daarnaast is de kwaliteit van de foto van belang. De afbeelding moet op 100% grootte scherp zijn. Witte en zwarte vlakken moeten nog contrast bevatten en niet zijn volgelopen. De achtergrond mag niet te druk zijn, zodat het onderwerp van de foto duidelijk overkomt. Heldere frisse kleuren zijn ook van belang. Als je een foto neemt op een bewolkte dag, krijg je al snel een grauwsluier over je foto en is deze niet geschikt voor verkoop.

Het onderwerp van de foto is uiteraard ook belangrijk. Het onderwerp moet er scherp en duidelijk op staan. Zo wordt een foto van iemand die van hoofd tot enkels is gefotografeerd, zonder voeten, vaak niet goedgekeurd. Bekijk veel foto's van andere fotografen om inspiratie op te doen voor onderwerpen en stijlen.

Als er herkenbare personen op je foto staan, dan heb je toestemming nodig van de gefotografeerde persoon om de foto te mogen verkopen. Gebruik daarom een model release contract (zie voorbeeld). Laat je model het contract ondertekenen en scan het in, zodat je het kan uploaden naar het stockbureau.

Ben je er klaar voor?

Klik hieronder op het logo van Fotolia, schrijf je gratis in en start direct met uploaden!geschreven door: Monica Click

lees ook: Stockfotografie